ciput - ciput mengusha

30 May 2011

Korean And Other Artist Look Alike :)


Kim Hyun Joong & His Sunbae Bae Yong Joon


Yoon Eun Hye & Park Shin Hye


Lee Joon MBLAQ & Lee Teuk SUJU


Taeyeon SNSD & Ji Seok RAINBOW


Lee Hong Ki & Mir MBLAQ


DongHae SUJU & Amber f(x)


Aoi Yuu & (.....forgot ...)
- the right one is the one who being cast with kim hyun joong in


Takahashi Masuda NEWS & Yoo Chun JYJ


Yesung SUJU & Lee Jun Ki


HyoYeon SNSD & So Hye Kyo


Kim Tae Hea & Park Ji Yeon


Kim Hyung Joon SS501 & Wu Chun



Jang Eui ..... ( cannot remember ) & Kuhyun SUJU


Eun Jung T-ARA & Han Hyo Joo


How is it ? arent they look alike ? :))
Dont forget to like my Facebook Fanpage :)


Kim Hyun Joong released ' PLEASE ' FULL TRACK




huuuuu ~ tak sabar nak tunggu MV penuh die ~
layan ~
bestbestbest XD .


Nie teaser die :






Yang ini FULL track :))








LIKE MY FANPAGE :)) . THANK U ~


29 May 2011

AKU, KAU BERBEZA...AKU, KAU ISTIMEWA...


In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful

Saya ada satu epal, anda ada satu epal. Kita tukar epal, anda ada satu dan saya tetap ada satu. Jika anda ada satu ilmu dan saya ada satu ilmu, kemudian kita tukar ilmu tersebut, anda ada dua ilmu dan saya ada dua ilmu...


LELAKI


Lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila sudah baligh manakala dosa gadis bujang ditanggung oleh bapanya. Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak perempuan yang belum berkahwin dan dosa anak lelaki yang belum baligh.


BERATKAN?


Hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggung jawab ke atas ibunya dan sekiranya dia tidak menjalankan tanggung jawabnya maka dosa baginya terutama anak lelaki yang tua, manakala perempuan tidak, perempuan hanya perlu taat kepada suaminya. Isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau buat takbaik dosanya ditanggung oleh suaminya. BERATKAN?? Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri tidak. Walaupun begitu isteri boleh membantu. Haram bagi suami bertanya pendapatan isteri lebih-lebih lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izin ini. Banyak lagi lelaki lebih-lebih lagi yang bergelar suami perlu tanggung Kalau nak dibayangkan beratnya dosa-dosa yang ditanggungnya seperti gunung dengan semut. Itu sebabnya mengikut kajian nyawa orang perempuan lebih panjang daripada lelaki. Lelaki mati cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa-dosa yang ditanggung (ikut kajian laa..) Tetapi orang lelaki ada keistimewaannya yang dianugerah oleh Allah SWT. Ini orang lelaki kena tahu, kalau tak tahu kena jadi perempuan. Begitulah kira-kiranya.


WANITA :


Auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki. Perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu keluar rumah tetapi tidak sebaliknya. Saksinya kurang berbanding lelaki. Menerima pusaka kurang dari lelaki. Perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak. Wajib taat kepada suaminya tetapi suami tak perlu taat pada isterinya. Talak terletak di tangan suami dan bukan isteri. Wanita kurang dalam beribadat kerana masalah haid dan nifas yang tak ada pada lelaki.


Pernahkah kita lihat sebaliknya??


Benda yang mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan di tempat yang tersorok dan selamat. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar bersepah-sepah bukan? Itulah bandingannya dengan seorang wanita. Wanita perlu taat kepada suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya. Bukankah ibu adalah seorang wanita? Wanita menerima pusaka kurang darilelaki tetapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya, manakala lelaki menerima pusaka perlu menggunakan hartanya untuk menyara isteri dan anak-anak.

Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di mukabumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil. Manakala dosanya diampun ALLAH (dosa kecil).


Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabk an terhadap


4 wanita ini :

isterinya,

ibunya,

anak perempuannya

saudara perempuannya.


seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh


4 org lelaki ini :

suaminya,

ayahnya,

anak lelakinya

dan saudara lelakinya.


Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui mana-mana pintu Syurga yg disukainya cukup dengan


4 syarat sahaja:

sembahyang 5 waktu,

puasa di bulan Ra mad han,

taat suaminya

dan menjaga kehormatannya.


Seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut menerima pahala seperti pahala orang pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata.


MasyaALLAH.. ...sayangnya ALLAH pada wanita ....


Seorang wanita adalah pelengkap dan sememangnya istimewa di sisi seorang lelaki, tetapi ingatlah wahai lelaki...kamu sebenarnya adalah istimewa disisi Allah, maka dengan sebab itu DIA mengangkat kamu menjadi pemimpin...maka dengan keistimewaan itu,JAGALAH dan HARGAILAH wanita sebaik-baiknya. .....supaya kelak masing2 lelaki dan wanita dapat pulang mengadap Allah dalam keadaan istimewa disisiNYA.. "Berpeganglah kamu sekelian dengan tali Allah dan janganlah kamu berpecah-belah, dan ingatlah nikmat Allah atas kamu, seketika kamu bermusuh-musuhan telah dipersatukanNya hati kamu semuanya, sehingga dengan segera kamu telah menjadi bersaudara dengan sebab nikmatNya.(Ali- Imran:103)


Pada hari itu (hari qiamat) manusia diberitahu akan segala yang telahdikerjakannya dan yang telah ditinggalkan. Bahkan manusiaitu, anggotanya menjadi saksi terhadap dirinya sendiri, walaupun dia berperi-peri memberikan alasan untuk membela diri "


Hikmah sujud - Sujud lega sistem pernafasan



Mungkin ramai di kalangan umat Islam tidak sedar mengenai pelbagai hikmah yang tersembunyi ketika
sujud. Pada hal, kita perlu sedar bahawa tiada suatu pun ciptaan dan suruhan Allah s.w.t. yang sia-sia, malahan setiap ciptaan itu mempunyai kelebihan yang selalunya tidak terjangkau akal manusia. Manusia melakukan sujud dalam dua bentuk, iaitu sujud fizikal seperti ketika bersolat dan sujud spiritual berbentuk ketaatan kepada perintah Allah s.w.t. dan menjauhi larangannya. Ulama mengatakan sujud ketika solat adalah waktu manusia paling hampir dengan Allah s.w.t. dan mereka menggalakkan kita bersujud lebih lama. Antara hikmah lain sujud adalah melegakan sistem pernafasan danmengembalikan kedudukan organ ke tempat asalnya.



Bernafas ketika sujud pula boleh:


- membetulkan kedudukan buah pinggang yang terkeluar sedikit dari tempatasalnya.
- membetulkan pundi peranakan yang jatuh.
- melegakan sakit hernia. (burut)
-
mengurangkan sakit senggugut ketika haid.
- melegakan paru-paru daripada ketegangan.
- mengurangkan kesakitan bagi pesakit apendiks atau limpa.
- kedudukan sujud adalah paling baik untuk berehat dan mengimbangkan lingkungan

bahagian belakang tubuh.
-
meringankan bahagian pelvis.
- memberi dorongan supaya mudah tidur.
- menggerakkan otot bahu, dada, leher, perut serta punggung ketika akan sujud dan bangun daripada
sujud.
- pergerakan otot itu menjadikan ototnya lebih kuat dan elastik,secara automatik memastikan kelicinan
perjalanan darah yang baik.
- bagi wanita,
pergerakan otot itu menjadikan buah dadanya lebih baik,mudah berfungsi untuk
menyusukan bayi dan terhindar daripada sakit buah dada.
- mengurangkan kegemukan.
-
pergerakan bahagian otot memudahkan wanita bersalin, organ peranakan mudah kembali ke tempat
asal serta terhindar daripada sakit gelombang perut(convulsions) .
- organ terpenting iaitu otak manusia menerima banyak bekalan darah dan oksigen.
-
mengelakkan pendarahan otak jika tiba-tiba menerima pengepaman darah ke otak secara kuat dan
mengejut serta terhindar penyakit salur darah dan sebagainya.

Dari segi psikologi pula, sujud membuatkan kita merasa rendah diri di hadapan Yang Maha Pencipta sekaligus mengikis sifat sombong, riak, takbur dan sebagainya. Dari segi perubatan, kesan sujud yang lama akan menambahkan kekuatan aliran darah ke otak yang boleh mengelakkan pening kepala dan migrain, menyegarkan otak serta menajamkan akal fikiran sekali gus menguatkanmentality seseorang. Menurut kajian, terdapat beberapa urat saraf di dalam otak manusia yang tidak dimasuki darah sedangkan setiap inci otak manusia memerlukan darah yang cukup untuk berfungsi secara normal dan sempurna.


Tujuh kalimat


Sabda Rasulullah S.A.W
" Barang siapa hafal tujuh kalimat, ia terpandang mulia di sisi Allah dan Malaikat serta diampuni dosa-dosanya walau sebanyak busa/buih laut "

1. Mengucap Bismillah pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.
2. Mengucap Alhamdulillah pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu.
3. Mengucap Astagfirullah jika lidah terselip perkataan yang tidak patut
4. Mengucap Insya Allah jika merencanakan berbuat sesuatu di hari esok.
5. Mengucap La haula wala kuwwata illa billah jika menghadapi sesuatu tak disukai dan tak diingini.
6. Mengucap inna lillahi wa inna ilaihi rajiun jika menghadapi dan menerima musibah.
7. Mengucap La ilaha illa Allah Muham mad Rasulullah sepanjang siang malam sehingga tak terpisah
dari lidahnya dari tafsir hanafi, mudah-mudahan ingat, walau lambat-lambat mudah-mudahan selalu, walau sambil lalu mudah-mudahan jadi bisa, karena sudah biasa.


AMIN.


Surah Al-Munaafiquun : Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu lalai (lengah) kerana harta benda dan anak-anakmu daripada mengingati Allah (sembahyang lima waktu). Barangsiapa memperbuat demikian itu, maka mereka orang yang merugi.

Ayat 9
: Allah tiada akan memberi tempoh kepada seorang bila telah sampai ajalnya. Allah Maha
Mengetahui tentang apa yang kamu kerjakan.

Ayat 11 : Para Ulama' berpesan untuk kita jadikan pegangan: Barangsiapa meninggalkan solat Maghrib, dosanya seperti berzina dengan ibunya sendiri bagi yang lelaki dan berzina dengan bapanya sendiri bagi yang perempuan!

Jadi, apakah bezanya sumbang mahram dengan meninggalkan solat Maghrib?

Meninggalkan solat Isya', maka Allah tidak re dha ia hidup di bumi-Nya. Bermakna, setiap langkah kita
tidak mendapat pelindunganNya di dunia ini. Dan lebih malang bila kita diazab di dunia yang lain nanti (akhirat).


Meninggalkan solat Subuh akan disiksa selama 60 tahun (waktu akhirat) di dalam neraka. Perlu kita ingat bahawa azab yang paling ringan adalah sepertimana azab yang dikenakan kepada bapa saudara Rasulullah saw yang mana apabila dipakaikan kasut dari neraka maka mendidihlah sampai ke otaknya. Selama ini kita baru dapat bayangkan bagaimana air mendidih saja....


Meninggalkan solat Zohor diibaratkan seperti meruntuhkan Ka'abah Kalau begitu sepanjang hidup kita ini tak payahlah berangan-angan untuk menunaikan haji. Itu adalah suatu perkara yang amat mudah...


Satu kali meninggalkan solat Asar sama dosanya dengan membunuh 1000 orang Islam. Kat dunia nibolehlah jadi sekutu Presiden Bush, tak payahlah kutuk dia lagi kat dunia ni...Kita dengan dia (Bush) sama saja. Rasulullah saw ada menyebut, tinggalkan solat adalah Kafir yang nyata. Yang benar itu adalah dari Allah swt dan yang kurang itu adalah dari kelemahan saya yang nyata.


Save paper, save a tree, save the environment.


LIKE TAW : my fanpage , and button paling atas .


28 May 2011

Perbezaan Antara Bas Rapid Dengan Bas Metro



Cakap pasal bas nie , pergghh .. bikin panas je . wa mau cite nie . wa suda banyak kali
kene tinggal bas . banyak tu takde la sampai puloh2 . tapi baru 3 kali . ala lebih dari 1 banyak
la tu . wa nak cite pasal bas yang wa lebih prefer nak naek .




Sebab Aku Terpaksa Naik Bas Rapid & Tak Suka Rapid


* Keadaan darurat iaitu takde bas . Ai of course ar nak balik awal . Tak sanggup lor nak tunggu lame2 . Tak pasal2 wa boleh jadi bangla nanti .

* Bas Rapid nak kene beratur panjang . Sampai boleh jammed . Hmph , peduli ape die asalkan dapat duit . Duit duit duit

* Certain driver bas Tak ramah langsung , muke macam baru kene sepak dengan bangla jer .

* Bas lain tak muncul2 ataupun yang muncul bas metro yang penuh bangla . Tapi nak jumpa bangla kat area sekolah amatlah jarang jugak . Sebab bangla + indon ramai tinggal kat pekan .
So , tak la crowded sangat .

* Kalau aku balik dengan member aku , of course ak balik naik rapid . Kalau dorang da kemaruk nak balik sangat , metro pon sapu je la .

* Lagipun ade satu kes ni , aku rase yang jadi driver tu masih baru and MUDA , so agak MENGELABAH sket . Bajet giler . Sorang pompuan nie nak turun kat tempat die , so die tekan loceng . N then bas tu macam tak tunjuk tande nak berhenti . Pompuan tu tekan lagi skali .
Sekali si driver bajet tu pon stop bas , die bangun


Mamat Bajet : " Sape yang tekan loceng 2 kali tu ? ( lagak mengalahkan mafia !)
( perghh bajet tak , driver yang berpengalaman pon cool jer . asal die nak memarah ?") . Aku kate sape yang tekan loceng 2 kali tuh ?! .

Perempuan Malang : Saye ( sambil mengangkat tangan ) . saye takot abang tak dengar . Tu yang saye tekan lagi skali tu .

Mamat Bajet : Asal plak aku tak dengar ?? , yang kau nak tekan banyak2 kali apehal . aku tawu la ! nak berhenti ! ( baju pon tak serupe macam pemandu bas , pakai tshirt ngan seluar jean GOBLOK punye mamat !)

Perempuan Malang : ok sory2 .. ( Cepat2 die turun . mau tak takot ) . Aku boleh jamin pompuan tu mesti rase nak tendang2 laki uh . cam gambar nie .


Sampai sume orang pandang pompuan tuh . tak ke malu ? Mus kate :" hak alah . relax suda r . bajet giler ." of course die cakap slow2 , mau tak kene pukul kalau cakap kuat2 .



* Main tinggal je aku , walaupun da nampak terang tang tang depan mate . Dan menyebabkan
aku LAMBAT sampai skolah . Nasib baik aku pakai masuk pagar besaw , kalau tak da melayang kesan rotan tu kat tangan aku nie .


* Masuk hari terakhir sekolah : jumaat , 27 / 5 / 2011 , dah 3 kali aku kena tinggal . Macam cipan jer . Punye la aku TERCONGOK depan podok bas uh , boleh plak die wat BUTE jer .
Debik kang . Memang mase die tinggal aku tuh , rase nak BOM jer 4 bijik tayar tu . Biak takleh jalan tros .

----------------------------------------------------------------------------------------------

Sebab Aku Memilih Naik Metro Kadang2 .




* Kadang aku naik , die tak kutip2 lagi duit tambang and bila da sampai destinasi aku ,
die kate " takpe , turun je ." . Dengan senyuman lagi tuh . Baru betul ramah .
Senyum Tak perlu Kata apa-apa . Wuhuuu . Banyak kali plak macam tu , agagagagaga


* Naik Metro takdenya Sebab tak payah tunggu budak bayor . Bile da jalan baru la kutip duit . Cepat sikit sampai ye tak ? . tak payah nak menunggu orang lain .


* Tapi aku suggestkan , nak pegi sunway ke mid ker , janganlah naik metro . ramai bangla + indon . aku kureng sket bab jalan2 nie .


* Penyelamat aku bila BAS RAPID TINGGALKAN aku . Siap prihatin lagi : " skolah eh dik , "
aku jawab ye . Die kate " dah lambat nie , (muke kesian ) " . And i said : well . dah la time
perikse .

* Sebenarnya BANYAK LAGI faktor2 dedua menatang nie . tapi aku penat nak tulis da .


p/s : kalau suke , LIKE TAW :DD

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...